Ce este un implant dentar?
Este o componentă chirurgicală (în formă de șurub din titan) care interferează cu oasele maxilare, rolul de bază al acestora fiind unul de suport pentru viitoarele coroane, punți și proteze dentare. Utilizarea principală a implanturilor dentare este de a fi sprijin pentru protezele dentare. Implanturile sunt utilizate și indicate atât pentru cazurile în care lipsește un singur dinte, cât și pentru cele în care lipsesc toți dinții, iar pacientul este edentat total.
Procesul prin care implanturile se fixează în os poartă denumirea de osteointegrare și constă în formarea de țesut osos în jurul implantului, crescând astfel stabilitatea și integrarea acestuia în organism.
Tratamentul cu implant se realizează în două faze:
- Faza chirurgicală: anestezia, realizarea inciziei la nivelul gingiei, amplasarea implantului și sutura. După inserarea implanturilor, trebuie așteptat „timpul de vindecare”, care este un timp variabil în funcție de caz (aproximativ 2-3 luni) pentru osteointegrare.
- Faza protetică: odată ce implantul este bine integrat în os, faza protetică implică descoperirea implantului, amprentele și realizarea de coroane sau proteze (la laborator) atașate de implanturi. Tratamentul protetic poate fi realizat prin multe tipuri de proteze: coroană, punte sau o proteză stabilizată pe implanturi.
Tratamentul cu implant este dureros?
Nu, tratamentul se realizează sub anestezie locală, ca orice alt tratament stomatologic.
Cât durează tratamentul implantului?
Depinde de cât de complicat este cazul, dar pentru cazurile normale durează 3 până la 4 luni.
Rata de succes?
Studiile arată că un implant dentar realizat în prezența țesuturilor sănătoase și bine integrat poate avea o rată de supraviețuire în primii 5 ani de 96% și o durată de viață pentru restaurările protetice de aproximativ 10 ani. Prognosticul tratamentului cu implanturi poate fi afectat negativ de prezența stării de sănătate compromise sau de factori locali, cum ar fi calitatea proastă a osului, bolile gingivale, forțele de masticație incomode sau igiena orală deficitară.
Implantul dentar este o procedură sigură?
În general da, dar există (ca orice altă procedură chirurgicală și protetică) riscuri și complicații care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale (ex. sângerări excesive sau leziuni nervoase). Următoarea categorie de complicații apare în primele luni de la inserarea implanturilor (infecția și realizarea necorespunzătoare a osteointegrării), iar cele care apar pe termen lung se referă la peri-implantită și problemele datorate masticației.
Există o anumită vârstă pentru tratamentul cu implant?
Tratamentul cu implant nu se poate face înainte de vârsta de 18 ani.